Megvásárolható az egykori politikus hányattatott sorsú kastélya

Megvásárolható az egykori politikus hányattatott sorsú kastélya

Wahrmann Mór, Lipótváros örökös képviselője felépíttette, a II. világháború szinte megsemmisített. A szocializmus alatt TSZ-ként funkcionált, majd végül egy osztrák-olasz család mentette meg a pusztulástól az 1892-ben épült szépséget. Most 690 millióért ők is megválnának tőle…Az ember szereti tudni, hova költözik. Bár nem valószínű, hogy családi háznak fogja valaki megvenni a jelenleg 690 millió forintért kínált ingatlant, befektetőként sem baj ha tudja az ember, mit vesz meg pontosan. Már a praktikus adatokon túl.

A Malonyay-kastély néven ismert eklektikus szépség Halásztelek egyik éke. Egy évtizede azonban még több, mint elképesztő állapotban volt a kúria.
Az építtető politikus és nagykereskedő Wahrmann Mór halálát követően a birtok következő tulajdonosa is egy politikus volt: az eredetileg ugyancsak kereskedő Sándor Pál. Tőle az Olasz-Magyar Bank kertészeti részvénytársaságához került a gazdaság, majd a Malonyayaké lett. Az első világháború során tönkrement családtól a tulajdonjog tovább vándorolt, a recenzió és a zűrzavaros évtizedek miatt a kastély egy idő után kézről-kézre járt.

hal

 

A bombatámadások sújtotta birtokot a második világháború végén a megszálló csapatok kifosztották, az őspark fáit kivágták, a terület nagy részét épülettörmelékkel töltötték fel. Végül TSZ-irodák és a Pestvidéki Gépgyár (repülőgép javító üzem) irodái kaptak benne helyet, amelyhez szolgálati lakásokat is kialakítottak. A “praktikusság jegyében” az épület tereit felosztották és az eredeti értékeket semmibe véve beépítették.
“A nyolcvanas évek elején a kúria a TSZ-től visszakerült a tanács tulajdonába. Kényszerből odaköltöztetett lakói lelkifurdalás nélkül pusztították, aztán, amikor egészen tönkrement, ingyen megkapta a Kastély Tourist. De az új tulajdonos sem újította fel, így a rendszerváltozás után az önkormányzat visszaperelte az épületet. Árulni kezdték, évről évre olcsóbban adták volna, de vevőt így sem találtak.”, olvasható a csepel-sziget.hu 2002-es bejegyzésében.

Végül 2005-ben osztrák-olasz tőkéből újították fel a kastélyt, mely azóta majdnem teljesen eredeti pompájában várja, elsősorban a házasodni vágyókat.
Hogy végül miért akar megválni tőle a befektető cég, nem tudjuk. Mindenesetre hálásak lehetünk, hogy megmentettek egy magyar értéket számunkra. Reméljük, nem hiába…

 

hal1

 

hal3

hal4

hal2
További fotók az eladó kastély lenyűgöző termeiről az Ingatlanbazár.hu oldalán!