Kilátással a Központi Könyvtár palotájára

Kilátással a Központi Könyvtár palotájára

Baross utca sétáló utcába torkolló részénél eladó egy nagypolgári lakás. A hangulatos környék és a tágas otthon mellett a Központi Könyvtárra nyíló ragyogó kilátásba azonnal beleszerettünk. Este mozi lent a szomszéd házban? Vagy akár kávé náluk? Bagel a szemközti épületből? Minden akad, akár másodpercben mérhető sétára!

 

Az eladó lakásról

 

“Kálvin térnél, csendes sétáló utcára néző, igazi nagypolgári lakást kínálunk eladásra. Elhelyezkedésének és elosztásának köszönhetően, kitűnően alkalmas iroda +a lakás célra is. 165 nm-es, 2 bejáratos, 6 szobával rendelkezik. Magas emeletnek és a tájolásának köszönhetően nagyon világos, az ablakok tágas sétáló utcára néznek, így csendes is. Az épület liftes, jó állapotú, rendszeresen karbantartott, 2 utcáról is megközelíthető.”

További részletek és fotók az ingatlanbazar.hu oldalán!

 

A palota története, egyenesen a Központi Könyvtár tollából

 

A Belső-Józsefvárosban, a Nemzeti Múzeum háta mögött az 1860-as évektől kezdődően épült ki a palotanegyed. A historizáló stílusú épületeket a legnevesebb arisztokrata családok számára emelték. A mai fővárosi könyvtár főépülete, az egykori Wenckheim-palota építtetője Wenckheim Frigyes gróf volt, a döntően neobarokk, egyes elemeiben neoreneszánsz palota építésze pedig a szászországi származású Meinig Artúr. 1889-es megnyitása óta az egyik legszebb palotaként tartották számon, azonban az építtető halála után csupán másfél évtizedig maradt a család tulajdonában. 1919-ben kisajátították, előbb az asztalosok szakegylete, majd a Proletár Múzeum számára. Egy időre a megszálló román hadsereg foglalta el, majd politikai pártok, később újságírók és művészek klubja működött az épületben. A főváros a Fővárosi Könyvtár számára 1927-ben megvette az épületet.

[…] A teljesen elkészült épületegyüttest 2001. szeptember 12-én adták át az olvasóknak és a látogatóknak. A bővítés és az átalakítás során megnőtt az alapterület és az olvasói férőhelyek száma. A könyvtár állományának elhelyezése oly módon történt, hogy a Wenckheim-palota dísztermei alkalmasak rendezvények lebonyolítására.