Újabb árrobbanás következett be a Balaton parti ingatlanpiacon!

Újabb árrobbanás következett be a Balaton parti ingatlanpiacon!

Miközben már a korábbi években is lendületesen emelkedtek az ingatlanárak a Balaton déli partján, ezt a lendületet a járvány sem törte meg. Sőt, egy újabb jelentős áremelkedési hullám indult. A Balla Ingatlan szekértői posztja következik!

Új trend a Balaton partján, avagy egy piaci eltolódás

 

Habár évek óta lendületesen nőnek az ingatlanárak a Balaton déli partján, az elmúlt egy évben mégis újabb árrobbanás tudott bekövetkezni. Mely az elmúlt hónapokban is éreztette hatását, és várhatóan még egy jó darabig nem mérséklődik – jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője.

 

Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban némi eltolódás követezett be az igényekben. Miközben továbbra is jelentős a kereslet a part menti vagy parközeli társasházi lakásokra, az is megfigyelhető, hogy sokan, akik az elmúlt 10-15 évben lakást vettek nyaralónak, azt most inkább kertes házra cserélik.

Mindez persze kihat a telkek és a régi használt nyaralók értékesítési áraira is. Mellyel kapcsolatban néhány példát is említett a szakértő. Míg a Balaton déli partján, “a nyugati csücsökben” néhány éve még akár 3-5 millió forintért is lehetett találni vízhez közeli telkeket, ma ezeknek az ingatlanoknak az ára 20-25 millió forintnál indul.

 

Árak és a kiemelt Balaton környéki régiók

 

De, ha az olyan kiemelt régiókra figyelünk, mint Siófok és Zamárdi, ott is azt látjuk, hogy míg 2020 tavaszán a telekárak még 90-100 ezer forint környékén mozogtak négyzetméterenként, ma már 150 ezer forintos induló árról beszélhetünk. Ami azt jelenti, hogy egy 600 négyzetméteres telek ára mintegy 90-100 millió forintnál jár. A közvetlen, vízparti telkek esetében pedig 300 ezer forintos négyzetméterárról beszélhetünk.

A változások persze érintették az újépítésű társasházak piacát is, ahol szintén nagyot emelkedtek az árak. Többek között a drasztikus építőanyag-drágulás miatt. Ez azt jelenti, hogy míg tavaly ősszel, télen és idén év elején – nagyjából februárig – bruttó 1-1,1 millió forintba került egy jó minőségű parti társasház négyzetmétere, addig ez mára 1,5-1,6 millióra kúszott fel. De akadnak olyan projektek is, ahol 2 millió forintra emelkedtek a négyzetméterárak – mondta Krausz Gábor.

Hozzátette azt is, hogy ezekben a társasházakban csak a legjobb adottságú lakások kelnek el gyorsan az előbb említett árakon. A többi lakás esetében kivárás a jellemző. A vevők egy része ugyanis úgy véli, hogy túlárazottak ezek az ingatlanok, és arra várnak, hogy a későbbiekben majd enged az árból a beruházó.

A tapasztalat azonban azt mutatja az elmúlt évek folyamatai alapján, hogy ezek az ingatlanok sem lesznek olcsóbbak. Csak még tovább emelkedik az áruk. Korábban ez már többször bekövetkezett. Vagyis azt az ingatlant, amit egyik évben még drágának találtak az érdeklődők, azt a következő évben még magasabb áron vették meg – hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő.

 

Használt ingatlanok

 

Ha a használt ingatlanok piacán nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy már a víztől távolabb is jelentős változások következtek be. A Balaton környéki, használt falusi házak árai a telekárakkal párhuzamosan emelkedtek. Míg 2-3 éve még nehezen lehetett 3-5 millió forintért eladni egy víztől távol fekvő telke, addig ezek most 10-20 milliókért cserélnek gazdát.

A családi házak esetében a víztől távolabb 30- 40 millió forintos eladási árakra számíthatunk, de a siófoki családi házak ára eléri a 800 ezer forintos négyzetméterárat is. Ami pedig a panellakásokat illeti, 500-600 ezer forintos négyzetméterárakra számíthatnak a vevők.

A szakértő szerint mindezek miatt alkuról a balatoni ingatlanpiacon nem nagyon beszélhetünk. Hiszen a telkek szinte azonnal elkelnek, de a többi ingatlan is “kiforog” 1-3 hónap alatt. Talán egyedül a Balaton part menti lakások piacán lehet alkuba bocsátkozni. De itt is csak azért, mert azok árait a tulajdonosok felhozták az újépítésű lakások négyzetméteráraihoz. Ugyanakkor ez is csak 5-10 százalékos alkut jelent – jegyezte meg.

Befektetők és hitelek a Balaton partján

Krausz Gábor arra is kitért, hogy a magas árak ellenére jelen vannak a befektetők a piacon, akik vagy új társasház építésébe kezdenek, vagy pedig lakásokat vesznek meg kiadási céllal. Hiszen a bérleti díjak emelkednek, mivel lekövetik az ingatlanárak alakulását. Ráadásul hosszú távon kiadó ingatlanok gyakorlatilag nem is léteznek most a balatoni piacon. Ami a szakértő szerint egy rejtett lehetőség lehet a befektetők számára.

Ami a hitelfelvételeket illeti, megfigyelése szerint egyre gyakrabban használják ki a vevők a kedvező kamatozású forinthiteleket. Az önerő mértéke változatos: akadnak, akik csak az ingatlan árának 10-30 százalékát finanszírozzák kölcsönből, de vannak olyanok is, akik kihasználják a maximumot és mindössze 20-30 százalékos önerővel vágnak bele az ingatlanvásárlásba.