Mit hívunk ma a hazai ingatlanpiacon penthouse-nak? És mennyibe kerül?

Mit hívunk ma a hazai ingatlanpiacon penthouse-nak? És mennyibe kerül?

Érdekes kategória a hazai ingatlanpiacon a penthouse, ugyanis a szó eredeti jelentése szerinti ingatlanok nem igazán léteznek nálunk. Mégis gyakran találkozunk a kifejezéssel a hirdetésekben. De akkor mit kapunk penthouse-ként?

Minden penthouse, ami magasan van?

 

Itthon mindent penthouse-nak neveznek. Pedig

eredeti jelentése szerint olyan, felhőkarcolók tetejére épített, nagyméretű, nagyteraszos, tetőkertes, körpanorámás ingatlanokról van szó, melyeknek külső falsíkjai nem esnek egybe az alattuk található épület falaival

– mondta Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője.

Ebből következően valódi penthouse-zal nem is találkozhatunk az érintett budai kerületekben. Már csak azért sem, mert itt nincsenek felhőkarcolók, sőt igazán magas épületek sem. A hazai ingatlanpiacon szinte minden, legfelső emeleten elhelyezkedő, kiemelkedő színvonalú, “luxuskivitelű” ingatlant penthouse-nak hívnak. Ezeknél nem feltétel a 360 fokos panoráma. Ahogy a nagy méret vagy a nagy terasz sem, hogy a tetőkertet már ne is említsük.

Magyarországon manapság sok lakás hirdetnek penthouse-ként, melyekben leginkább csak az a közös, hogy a legfelső szinten találhatók. És van erkélyük vagy teraszuk – mutatott rá Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője is. A szakember meghatározása szerint a penthouse egy zárószinten elhelyezkedő, nagyméretű ingatlan, melynek legalább a saját alapterületével megegyező méretű vagy annál is nagyobb terasza van. Emellett lehetőleg több irányú panorámával rendelkezik, valamint extra kivitelezésű mind belül, mind kívül.

 

Nincs tehát penthouse, de mégis van…

 

Nálunk tehát az úgynevezett “penthouse-jellegű” ingatlanok alkotják a kínálatot. Melyekből egyébként még ilyen megengedő definíció alapján sincs túl sok. Ahogy a kereslet sem számottevő irántuk – jegyezte meg Nagy Andrea. Szerinte Észak- és Bel-Budán a budai agglomerációban vagy a III. kerületben találhatók csak nagyobb számban. Bel-Budán a kategóriának csak néhány képviselőjével találkozhatunk. De a pesti belvárosban is kevés ilyen ingatlan bukkan fel: az újabb építésű luxus-társasházak felső szintjén fordulhatnak elő – tette hozzá Garaba Gergely.

Az ugyanakkor igaz, hogy ha bekerül a kínálatba egy-egy luxusminőségű, felső szinten elhelyezkedő, nagyteraszos lakás, ahol a lift az ingatlannál áll meg, akkor arra biztosan lehet találni vevőt – jelezte Nagy Andrea.

Ami az árukat illeti, mindenképpen magasabb, mint az adott társasházban az alsóbb szinteken található ingatlanoké. Nagy Andrea szerint mintegy másfélszeres eltérésre számíthat a vevő, ugyanakkor a pontos összeg attól függ, hogy mennyire luxus a luxus, mekkora a terasz, van-e tetőkert, milyen a panoráma, stb.

Garaba Gergely szerint is elérheti az árkülönbség a 20-50 százalékot a hasonló méretű, de nem penthouse lakásokhoz képest, aminek oka elsősorban a “rengeteg extra”. Ő ugyanakkor úgy látja, hogy magas négyzetméteráruk miatt a kereslet némileg szerényebb irántuk, mint az olcsóbb ingatlanok iránt, hiszen kevesen engedhetik meg maguknak a penthouse-ok többletköltségét.

További szakértői anyagok a Balla Ingatlan gondozásában blogunkon!