Loft lakások egy budapesti malomban. Őröljünk meg!

Loft lakások egy budapesti malomban. Őröljünk meg!

1880-ban ipari funkciók számára megépítették, most luxus lakásokat foglal magába a Gizella malom. Az érdeklődők 140 és 37 millió forint között válogathatnak a tágas, IX. kerületi otthonokban. Irigylésre méltó, eladó ingatlanok következnek!

Az eredetileg gőzmalomként működő ipari létesítmény 2010-ben nyerte el jelenlegi funkcióját, amikor is 130 nagy belmagasságú loft lakás került kialakításra az ingatlanban. Ahogy az egykor.hu oldalán olvasható:

“A Gizella malmot 1880-ban építtette a Krausz-Moskovits család. Gőzmalmukat viszonylag későn alapították: a Soroksári úton addigra már kialakulóban volt egy malmi negyed, ahol a XIX. század fordulóján öt cég malma működött. A Gizella létesítésekor már javában dolgozott a hatvanas években alapított Concordia és a Pesti Molnárok és Sütők malma. De akkor már létezett a híres Elevátor, azaz a tranzit gabonatároló, és a vasúti szállítás. A malom őrlőüzemét – elsőként az országban – itthon, a Láng-féle gépgyárban készült gőzgépekkel szerelték fel.

mal

A Gizella gőzmalom komolyabb sérülések nélkül vészelte át a második világháború bombázásait. A pesti malmok közül elsőként kapcsolódott be a közellátásba. Az államosítás után nemzeti vállalatként működött tovább, központi irányítással. 1963-ban zárták be – bevezető vágánya útjában állt a Soroksári út fejlődésének -, és egészen a közelmúltig raktárként működött.

mal1A védettség alatt álló épületet 2000-ben kezdték bontani,  hogy irodaházzá, szállodává és lakóházzá alakítsák.
2007 táján a díszlet-szerűen meghagyott külső falak mögött egy új épület formálódott.”

mal2

Forrás

Bár a kémény számunkra nagyon hiányzik, azért így is elégedettek vagyunk a végső eredménnyel, a műemlékvédelemnek úgy látszik, néha azért van haszna.

A legnagyobb lakás egyébként 248 nm-es, míg a legkisebb megvásárolható ingatlan is eléri a 69 nm-t. Jó mazsolázást az egykori malom otthonai közt!

mal5

mal4

mal3

mal6

További képek a lakásbelsőkről az ingatlanbazar.hu oldalán!