Ingatlan kisokos: a tetőtérbeépítés feltételei

Ingatlan kisokos: a tetőtérbeépítés feltételei

A múlt héten mutattunk pár egészen pofás tetőtéri lakást. Egészen konkrétan összeszedtük Budapest Top 5 luxus tetőtéri otthonát. Most pedig közzétesszük mindazt a tudást, ami ahhoz szükséges, hogy egyszer az ön otthona is eme nívós lista élére kerüljön. Mi mutatjuk a feltételeket, ön virítja a lóvét. Vigyázat, hosszabb, de nagyon hasznos poszt következik!

A tetőtérbeépítés a leggazdaságosabb lehetőséget kínalja a terület jobb kihasználása mellett arra, hogy pótlólag szükséges lakóhelyiséget vagy új lakóterületet hozzunk létre rövid időn belül. Ha a tetőtér beépítése mellett döntünk, a tervezési procedúra megkezdése előtt a legfontosabb kérdés, hogy alkalmas-e a ház padlása beépítésre.

 

Adottságok és lehetőségek

Minden esetben, legyen szó akár régi épület bővítéséről, vagy új építéséről, szakember bevonása nélkül ne döntsünk! Szükségünk lesz építészre, aki elkészíti a terveket, és az engedélyek beszerzésében segít, statikus szakvéleményére a már meglévő ház bővítése esetén, és a kivitelezést lebonyolító szakemberekre.

A padlásterület beépítése előtt elsősorban azt kell megvizsgálni, hogy alkalmas-e lakótér kialakítására. Azt is meg kell nézni, hogy a tető hajlásszöge, formája, állapota lehetővé teszi-e a beépítést, valamint azt, hogy kialakítható-e a kívánt belmagasság, elhelyezhetők-e a különböző rendeltetésű helyiségek: konyha, fürdőszoba, WC, lakószobák, vagy a nappali, és a szintek közötti közlekedés kényelmesen, és nem utolsósorban biztonságosan biztosítható-e.

tet2

Műszaki követelmények

A padlástér beépíthetősége függ az épület szerkezeti, illetve statikai állapotától, ezért statikussal minden esetben meg kell vizsgáltatni, hogy a padlástér alkalmas-e a kívánt kialakításra, megfelelő-e az épület teherbírása. Már meglévő ház tetőterének beépítése esetén az első, és legfontosabb kérdés, hogy a ház statikailag elég stabil, teherbíró-e, azaz műszakilag nincs-e akadálya egy újabb szint kialakításának. Minden esetben kérjük a statikus tanácsát az alap, vagy a födém megerősítéséről! Új építésű családi ház esetén a tervező feladata a megfelelő terhelhetőség kialakítása.

A tető hajlásszöge

Ha statikai szempontból nincs akadálya a tetőtéri szint kialakításának, az egyik fontos kérdés, hogy a már meglévő háztetőnek milyen a hajlásszöge. A beépíteni kívánt padlásterek ideális hajlásszöge 40-60 fok között van. Minél meredekebb a tető, annál nagyobb belmagasságú tetőtéri helyiséget tudunk kialakítani, esetleg két szint kialakítására is lehetőségünk kínálkozik.

A tetőszerkezet formája

Meglévő ingatlan tetőterének beépítése esetén a két függőleges tűzfalnak köszönhetően előnyösebb a nyeregtető. Ebben az esetben térdfalazással hasznos alapterület nyerhető. Új építésű ház esetén a legnagyobb hasznosítható felületet az ún. manzárdtető kialakítása teszi lehetővé.

tet3

Tetőformák 

A tetőszerkezet formájától és alakjától is függ, hogy a padlástér mennyire és milyen tetőtér beépítésre alkalmas. Nyeregtető esetén megemelt tetőszerkezettel, azaz térdfalas tetőszerkezet kialakításával megnövelhetjük a padlástér lakófelületét, valamint teraszt is kialakíthatunk a tűzfalak oldalán.

A sátortertős tetőszerkezet hátrányát a négy élgerinc és az azok által határolt alapterület jelenti, hiszen így kisebb beépíthető teret tudunk kialakítani. Kontyos tetőszerkezet esetén lehetőség kínálkozik arra is, hogy ne csak ferde tetősík ablakot – vagy „kutyaólakat” – tudjunk elhelyezni, hanem álló ablakot, esetleg terasszal kombinálva erkélyajtót is a kontyolt tűzfal oldalán. A manzárdtető eredményezi a lehető legnagyobb hasznosítható felületet.

A tetőszerkezet állapota

A tetőtér kialakítása előtt ellenőriztessük szakemberrel, hogy az ácsszerkezet és a tető héjalása (cserép, zsindely, pala, stb.) milyen állapotban van. Vizsgáljuk meg, hogy az nem szorul-e felújításra esetleg cserére!

A szelemenes tetőszerkezet középső oszlopai a kialakítandó tetőterünk belső helyiségeiben akadályozhatják a tervezést. A szarufás tetőszerkezet alkalmasabb padlásterek beépítésére. Torokgerendás tetőszerkezet esetében ahol a torokgerenda a mennyezettartó gerendával párhuzamosan fut, a padlástér megfelelő nagysága esetén maga a torokgerenda további padlózatként szolgálhat egy kétszintes padlástér vagy lakás kialakításakor.

Közművek elvezetésének lehetősége

Régi épületek esetén vizsgálandó a meglévő csatorna- és vezetékrendszer. Különösen az öreg társasházak esetén kiemelkedő fontosságú a meglévő csatornarendszer és vízvezetékrendszer felülvizsgálata, hogy elbírja-e egy önálló lakás vagy lakások kialakításának kapacitását, vagy csak teljes – és igen költséges – felújítás mellett történhet meg a bővítés.

Építési engedélyezés

Mivel tetőtér beépítés engedélyköteles változtatásnak minősül, azt minden esetben engedélyeztetnünk kell. Már a tervezgetés szakaszában érdemes felkeresni az illetékes építésügyi hatóságot, hogy megismerjük időben az esetleges akadályokat. A tűzvédelemről szóló előírásoknak is meg kell felelnie a kialakítani kívánt helyiségnek és a szerkezetének, esetleg parkolóhelyeket is kell kialakítani a beépítéssel egy időben. Követelményként figyelembe kell venni a környező vidék sajátosságait, jellegzetességét, a műemlékvédelem alatt álló házaknak pedig egyéb kritériumoknak is meg kell felelniük.

Ha a szakemberek rábólintottak a beépítésre, és megtaláltuk a megfelelő építészt, megkezdődhet az egyeztetést a különböző szakhatóságokkal: az építési osztályon a beépítési tervről, földhivatalnál a tulajdoni lapon szereplő bejegyzésekről, valamint a közmű csatlakozásokról (víz-, villany-, szennyvíz-, gázvezeték nyomvonala, telefonhálózat, tűzvédelmi előírások stb.) Fontos, hogy folyamatosan konzultájunk a tervezővel az esetlegesen felmerülő változtatásokról.