A jó fotó szinte eladja az ingatlant

A jó fotó szinte eladja az ingatlant

Nem tudjuk eleget ismételni! „Egy kép többet mond ezer szónál”, hangzik a mondás, s ez az ingatlanhirdetésekre is igaz. Annak ellenére, hogy az első benyomást a fotó alapján kapják a potenciális érdeklődők, és az alapján választják ki az ígéretes lakásokat vásárlás előtt, sok hirdetésben csapnivaló képek szerepelnek… Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni ingatlanhirdetéskor.

Az ingatlanhirdetésben szereplő fotóknak azért is kell megfelelő minőségűnek lenniük, mert sok esetben eleve a kép kelti fel a böngészők érdeklődését. Sokan el sem olvasnak olyan hirdetést, amelyhez nincs ígéretes fotó, vagy ami még rosszabb, el is riadhatnak egy-egy gyatra kép láttán. Tekintve, hogy lakáseladáskor milliók forognak kockán, nem túlzás az sem, ha a mobiltelefonnal vagy pici digitális fényképezőgéppel készített képek helyett profi fotóst hívunk, aki tudja, mit milyen szögből, milyen fényviszonyok mellett kell fotózni, hogy lakásunk kellően kívánatosnak tűnjön és a legelőnyösebb arcát mutassa. Ha ingatlanirodán keresztül hirdetünk, az ügynök többnyire felajánlja, hogy egy kis géppel ő maga készít néhány fotót, de ezzel szemben viseltessünk fenntartásokkal: ha a fotókat látva úgy véljük, hogy érdeklődőként mi magunk sem mozdulnánk rá a hirdetésre, inkább vegyük kézbe magunk a dolgot! Ha nem akarunk külön költeni rá, lehet, hogy a baráti körünkben is találunk olyan hobbifotóst, aki szívességből elkészíti nekünk a kívánt fotókat.

fot

Rend és semlegesség

 

Kézenfekvőnek tűnik, de a hirdetési kínálatot nézve sokaknak nem az: mielőtt fényképeket készítenénk eladni kívánt ingatlanunkról, rakjunk rendet a lakásban! Ne csak úgy tessék-lássék módon, hanem pakoljunk el szem elől minden apróságot, ami elvonná a figyelmet magáról az ingatlanról. Ugyanez vonatkozik a személyes tárgyakra – családi fotókra, plüssállatokra – is, ezekből is minél kevesebb maradjon elöl. Fontos ugyanis az úgynevezett személytelenítés: minél semlegesebb a lakás, minél kevésbé tükrözi, ki lakik benne jelenleg, az érdeklődők annál könnyebben tudnak azonosulni vele, annál könnyebben tudják elképzelni a saját otthonukként. Éppen ezért emberek véletlenül se legyenek a fotókon!

 

Mi legyen rajta?

Akárhány fotót is teszünk fel, nem érdemes trükközni, kozmetikázni a valóságot, hiszen az a cél, hogy reális képet nyújtsunk a lakásról, annak állapotáról. Senkinek sem jó, ha az interneten látott fotók – például művészi hangulatképek – alapján érkező lelkes érdeklődők csalódottan fordulnak ki a lakásból, elvégre időpazarlás nem csak a potenciális vevőket fogadni, kalauzolni.

Készítsünk fotót minél több helyiségről, hogy az érdeklődők átfogó, pontos képet kapjanak az ingatlanról! Azt mutassuk, ami érdekelheti a vevőket, például a falakat, a nyílászárókat, a burkolatokat, ellenben a bútorok egyenkénti bemutatására nincs szükség.

Gondoljuk végig, melyek az ingatlan vonzó tulajdonságai, előnyös pontjai! Lehet, hogy a frissen felújított fürdőszoba az, ami külön említést érdemel, ha pedig gyönyörű a panoráma a teraszról, mindenképpen tegyünk fel arról is képet.

A sötét fotók nemcsak keveset mutatnak, de kifejezetten elrettentők is, hiszen ki szeretne egy fényszegény lyukban élni? Akkor készítsük tehát el a képeket, amikor a lakás vagy az adott helyiség – fekvésétől függően – a legvilágosabb, a legtöbb természetes fényt kapja. Ha máshogy nem megy, kapcsoljuk fel a világítást (akár nappal is), vagy használjunk vakut!

fot1

Technikai paraméterek

 

Az internetes hirdetéseknél ügyelnünk kell a mellékelt képek méretére. Legalább 200 KB-os, 640×480 pixel méretű képeket töltsünk fel, JPG formátumban.

Fotózás előtt kapcsoljuk ki a fényképezőgépen az automatikus dátumozás funkciót, amely a képek sarkában megjeleníti az aktuális dátumot, így nem látszik elsőre, mikor kezdtük el hirdetni az ingatlant. (Ennek főleg akkor van jelentősége, ha jó darabig nem sikerül túladni rajta.)

Érdemes alaprajzot is mellékelni az ingatlanról – ha nincs meg az eredeti, készítsünk egyet magunk (ehhez több internetes program is rendelkezésre áll) –, ez plusz információkat nyújt a lakás beosztásáról, a helyiségek egymáshoz való viszonyáról, a szobák tájolásáról.