Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Avagy vízadagolók a lakásban?

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Avagy vízadagolók a lakásban?

Számos munkahelyen, irodákban vagy épp rendelőkben, közösségi terekben megszokott látvány a vízadagoló berendezések látványa. Miközben mára itthon is megszokott, hogy rendszeresen vásárolunk, temérdek hulladékkal járó, palackos vizet, az otthoni, gazdaságosabb ivóvíz ellátás még nem hétköznapi jelenség. Megmutatjuk, mit érdemes tudni a vízadagolókról vásárlás, vagy bérlés előtt, valamint akad néhány tippünk arra is, hogyan helyezzük el a készüléket a lakásban, esztétikai és funkcionális szempontok szerint!

Bérlés vagy vásárlás?

Vásárlás előtt érdemes körülnéznünk a piacon, hiszen valószínűleg jobban járunk egy bérleti konstrukcióval, ahol a gépekre teljes körű garanciát vállal a bérbeadó. Amennyiben a berendezés szervizre szorulna, akkor sem kell nélkülöznünk kedvenc vízadagolónkat, hiszen cserekészüléket igényelhetünk erre az időre is.

A berendezések típusai

A vízadagoló berendezéseknek három leggyakoribb fajtája a

  • hideg és szobahőmérsékletű
  • hideg és meleg vizet
  • valamint a hideg – meleg és szénsavas vizet

szolgáltató eszközök.

A nyári szezonban a szénsavas szörpök, na és a fröccsök fogyasztása megemelkedik. Míg télen és gyerek mellett is inkább a szobahőmérsékletű víz fogy a leginkább.A tea, vagy akár az instant kávék, forró csokik szerelmeseinek viszont már fontos lehet az azonnal elérhető, 70 – 80° C – os víz csapolhatósága is. Jó, ha tudjuk, hogy a meleg vizet biztosító automaták gyerekzáras védelemmel ellátottak, így nem fordulhat elő, hogy gyermekünk véletlenül leforrázza magát.

A vízadagoló elhelyezése már összetettebb kérdés, de mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy a vízadagoló mindenki számára kényelmesen megközelíthető legyen. Praktikus lehet, ha azt a helyet választjuk ki, ahol a vendégeket, barátokat szoktuk leültetni, hiszen így egyben egy pohár vízzel is megkínálhatjuk őket. Az otthoni elhelyezésnél fontos lehet még, hogy a lakásunk összképe harmonikus legyen. Modern lakásokban jól mutathat egy letisztult fekete vízadagoló, de akár kreatívan el is rejthetjük a gépet. 
vizadagolo-a-konyhaban1

vizadagolo-a-konyhaban2

Forrás: Clear Water