Ingatlan kisokos: a passzívházak

Ingatlan kisokos: a passzívházak

 

A kötelező zöldkártyáról és energetikai tanúsítványról korábban már írtunk. Most nézzük meg közelebbről, mi is a legjobb opció, ha igazán “zöldek” akarunk lenni. Már azon felül, hogy kiköltözünk egy jurtába az erdő szélére.

Emlékeznek még a százas izzóra? Nem? Persze, mert már kitiltották a piacról. És a klasszikus, fémszálas hősugárzóra? Külön öröm volt a kádból ráfröcskölni a vizet. Na mindegy.

A lényeg: mára – köszönhetően több fontos szabályozásnak – az energiatakarékosság lassan, de biztosan kezd elterjedni. És bár az átálláshoz szükséges, nagy összegű befektetések miatt a komolyabban érzékelhető léptékű átalakítások csak egy szűkebb réteg számára érhetőek el, azért így is akadnak már az ingatlanpiacon “zöld” házak.

passz

Ha saját otthonunkra és a spórolásra gondolunk, elsőnek a fűtés és a világítás jut eszünkbe. Az ún. passzívházak olyan energiatakarékos épületek, amelyek extra hatékony szigetelés mellett nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert (ennek köszönhetően károsanyag kibocsátásuk nagyon alacsony). Vagyis olyan épületek, amelyekben a kényelmes hőmérséklet fenntartása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához (DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.

Egy gyönyörű és egészen különös passzív “hobbit házat” már megismerhettek az olvasók a blogon.

De kíváncsian várjuk, Önök ismernek-e még ilyen épületeket?