A fotó: a lakás lelkének tükre

A fotó: a lakás lelkének tükre

Tegye fel a kezét, aki elsőként nem a képeket böngészi át egy hirdetésben! Na ugye.

A fotó – és főként a JÓ fotó – döntő szereppel bírhat egy-egy eladás/kiadás során. Ha az első benyomás pozitív, könnyebben megy majd az alkudozás is.

Mire érdemes odafigyelni eladni/kiadni kívánt ingatlanunk dokumentálásakor?

 

  • Készítsünk jó minőségű képet! Nem feltétlenül kell milliós berendezésekkel rendelkeznünk, hogy a fotó vizuális örömöt okozzon. Elég, ha odafigyelünk a fény irányára (sose fotózzunk nappal/lámpával szemben, hacsak nem az a cél, hogy azt mutassuk meg, miként vakítja el a fény időnként az ingatlan tulajdonosának szemét), az árnyékokra (szerencsésebb, ha nem látszunk a képen, még árnyék formájában sem) és az élességre (ne rángassuk a gépet, legyünk türelmesek, egy beállításról csináljunk 3-4 képet is)
  • Mindent fotózzunk le! Az érdeklődőket minden helyiség érdekel. A kamra éppúgy, mint a nappali. Segíthet a tájékozódásban, ha a képeket logikus sorrendben,  a lakásban történő haladás irányában készítjük el. Ha egy-egy képbe nem fér bele a teljes helyiség, készítsünk fotót több nézetből!
  • Készítsünk képet természetes és mesterséges fénynél is! Mutassuk meg a lakás minél több arcát. Nem várható el, hogy egy teljes évig készítsük albumunk, illusztrálva a nyári és téli hangulatot, de egy nappali és esti fotó esetén már árnyaltabb képet adhatunk az ingatlan hangulatáról.
  • Rakjunk rendet! Már csak privát érdekeink is azt kívánják, ne tegyük közszemlére személyes, ne adj’ Isten épp koszos tárgyainkat. Minél kevesebb holmit lát a potenciális vevő a képen, annál könnyebben tudja beleképzelni saját vágyát az ingatlanba.
  • Ne a berendezést fotózzuk! Az érdeklődőket az ingatlanból kihozható lehetőségek izgatják, ezért a képek inkább a burkolatokat, a nyílászárókat mutassák, családi ház esetében a homlokzatot és a kertet, a telket is.
  • Kerüljön a legjobb kép az első helyre! Próbáljuk meg a legbeszédesebb, legvonzóbb fotót az album elejére tenni, ez döntheti el ugyanis, hogy a lakáskeresők, a lehetséges vevők/bérlők megnézik-e az ajánlat többi részét is

 

Apró trükk, de az interneten ingyenesen elérhető képszerkesztő programok segítségével korrigálhatjuk az elkészült fotók hibáit, valamint még látványosabbá tehetjük azokat. A Google által kínált, fél perc alatt letölthető Picasa használata végtelenül egyszerű, bárki azonnal kedvére használhatja. Figyelem! A képszerkesztők nem a hibák elfedését, hanem az előnyök kihangsúlyozását szolgálják!

Ha a képek elkészültek, jöhet az alaprajz!