Bódvalenke: az ezerszínű magyar freskófalu

Bódvalenke: az ezerszínű magyar freskófalu

 

A közösségi összefogás mindenhol, akár egy társasházban is csodákra képes. Az apró, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei törpefalu kiváló példa a megújulásra, a közös alkotás örömére és az értékek megőrzésére. Minden polgármesternek és közös képviselőnek ajánljuk a hasonló akciót! A Bódvalenke Freskófalu projekt keretében 2009-ben Európai roma festőművészeket kértek fel arra, hogy fessenek képeket (secco-kat) a házak falára, melynek köszönhetően létrejött egy, az európai roma festészet legjavát bemutató, a világon ma teljesen egyedülálló szabadtéri kiállítás. Azóta minden évben több ezer érdeklődő látogat el a faluba, hogy megcsodálja ezt az egyedülálló művészeti projektet, mellyel Bódvalenke mára világhírűvé vált. Jelenleg összesen 18 roma festőművész 33 képe látható a faluban.

A képek tanúsága szerint a helybéliek is kivehették részüket a munkából, így azon túl, hogy a szürke, kopottas falak ragyogó, új életre keltek, nyilván olyan kötődést váltott ki belőlük, amely során fokozottan vigyáznak majd közös értékeikre.

A turisztikai fellendülés sem elhanyagolható szempont, azonban talán a közösségformáló erő a legmeghatározóbb a projektben. Már a művészi értéken túl. Képzeljük csak el, mi lenne, ha együtt festenénk ki a lépcsőházat a lakóközösséggel, együtt újítanánk fel vonat és HÉV kocsikat! Jó eséllyel csökkenne a rongálások és az amortizáció száma. És felvillanyozó lenne a látvány!

Elő a festékekkel és kreativitással!bod

 

SONY DSC

bod2

bod3

bod4

 

SONY DSC

bod7

bod8

bod9

bod9a

 

2015. augusztus 7. Bódvalenkei vígasságok. Kulturális fesztivál. Rendezvény. Kisebbség. Roma, cigány. Gyerekek, gyermekek. Fotó: Móricz-Sabján Simon

bod9c